Телефон : (+381) 13 831 701 Емаил : vuk.karadzic17@gmail.com

Реализован предузетнички пројекат "Једно јаје снагу даје" - ускршњи декупаж за децу

  • Posted on:  среда, 29 мај 2019 10:14
  • Написала 
  • Галерија слика

У периоду од марта до априла 2019. године, одвијао се и успешно је реализован пројекат из области школског предузетништва под називом "Једно јаје снагу даје" - ускршњи декупаж за децу.

Програм организује Министарство просвете и науке као пилот-пројекат који има за циљ развијање предузетничких компетенција код наставника и ученика, те стварање услова за примену предузетништва у основношколском образовању. Завршни пројекти се по одобрењу увршћују у базу пројеката до 01.08.2019. године.

Пројекат је започет акредитованим семинаром који је одржан 02.03.2019. године и којем је присуствовао Тим за предузетништво наше школе (Александра Тадић - координатор, Љиљана Томић, Јасмина Матић, Невенка Вукојевић, Оливера Брајков, Рената Дежан, Јелена Радак, Слађана Суботић, Сабина Стаменковић).

Програмски садржаји спроведени су кроз активности у фазама пројекта: од обуке, преко израде и одобрења идејног нацрта, припреме, реализације кроз практичан рад са ученицима у виду радионица, до финализације предузетничког пројекта у виду продајне изложбе ученичких радова и евалуације пројекта.

Учесници у пројекту су:

- учитељи нижих разреда, који су обучени за рад и већ сертификовани учитељи декупаж технике: Невенка Вукојевић, Јасмина Матић, Љиљана Томић, Бојан Орешан, Јадранка Стојановић, Душица Костадинов, Мира Ристановић, Татјана Шарић, Нада Милојковић Попов, Снежана Бока, Маја Мрђа, Ђурђевка Орешан, Оливера Брајков, Рената Дежан, Јелена Радак, Софија Кукић и Зорица Станковић.

- групе ученика од првог до петог разреда (15 одељења), као и родитељи ученика који су помогли пројекат, како практичним радом са најмлађима, тако и учешћем на продајној изложби радова.

Током припремних радњи учесници у пројекту су: набавили потребан репроматеријал, користили видео туторијале о декупаж техникама, вршили одабир група деце различитог узраста по њиховим афинитетима, а затим им помагали у савладавању технике и изради предмета, као и пратећих материјала.

Реализација пројекта одвијала се кроз 10 креативних радионица током марта и априла месеца, у којима су била укључена деца од првог до петог разреда. Практичан рад са ученицима подразумевао је припрему и савладавање технике, а затим осмишљавање, осликавање и израду разних предмета у декупаж техници.

Обрађивани су: кутијице, саксије за цвеће, тацне, корпице, рамови, подметачи, разни украси и слично, као и пратећи материјал на часу ликовног (честитке, украси, венчићи, позивнице).

Испуњене креативношћу и дружењем, радионице су допринеле развоју вештина, тимског рада и стваралачких способности ученика.

Финализацију пројекта чинила је продајна изложба ученичких радова, који су представљени на ускршњем вашару под називом "Ускршња шареница". Пре сајма израђени су плакати, позивнице, а путем школског сајта (osvukkaradzicvs.rs) и facebook странице "Моја школа мој свет" позивани су родитељи и гости да подрже вредан дечији рад. Сајам је одржан 17.04.2019. године и на њему су, на инпровизованим штандовима, изложени разни предмети у декупаж техници са ускршњим мотивима, а које су посетиоци могли да купе. Ускршњи вашар је био веома посећен и прикупљена су новчана средства.

По завршеном пројекту извршена је евалуација и констатовано је да је пројекат успешно реализован. Прикупљена су новчана средства у износу од 52.500,00 динара, која ће послужити за опремање школске Медијатеке техником и намештајем, а потребно је купити нови репроматеријал како би се одржао пројекат.

Пројекат је окупио 15 обучених наставника за рад техником декупаж, одељења ученика од првог до петог разреда, који су израдили око 300 употребних и украсних предмета техником декупаж и другог материјала кроз 10 радионица. Ученици су квалитетно проводили слободно време, а притом научили корисне вештине, развијали стваралачке и креативне способности. Током радионица дружили су се, развијали љубав према раду, као и тимском раду, усвајали особине као што су истрајност, посвећеност, стрпљење. Велики број посетилаца и подршка родитеља, који су препознали труд деце као важан моменат у њиховом одрастању, важан је показатељ успешности пројекта и његових ефеката. Прикупљени новац је уложен у опремање школске Медијатеке и њену вишеструку корист. Медијатека је окречена и офарбана је столарија, купљени су монитор, тастатура, миш и каблови за повезивање пројектора са рачунаром, а у плану је њено даље уређење.

Све фазе реализације пројекта испраћене су прилозима на сајту школе (osvukkaradzicvs.rs) и facebook страници школе "Моја школа мој свет".

Фотографије можете погледати у галерији у прилогу.

 

Прочитано 108 пута
Nastavnici

mail : vuk_karadzic@mts.rs

Адреса сајта www.osvukkaradzicvs.rs

Најновије