Телефон : (+381) 13 831 701 Емаил : vuk.karadzic17@gmail.com

Психолошка прва помоћ за родитеље

  • Posted on:  понедељак, 02 март 2020 21:21
  • Написао 

Поштовани родитељи,

Свака промена и одступање од уобичајеног  доноси стрес, те  дајемо неколико препорука  које могу да Вам олакшају почетну адаптацију на новонасталу ситуацију: 

* ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ И ПАЖЉИВО СЛУШАЈТЕ ДЕТЕ КАДА ВАМ СЕ ОБРАЋА - то је најважније што можете учинити за њега у стресним околностима . Када Вам се дете обрати, прекините активност којом се у том тренутку бавите и слушајте га са пуном пажњом. Слушајте шта Вам дете говори и којим тоном се обраћа, препознајте како се осећа и разговарајте са њим о томе. Утешите га ако је уплашено и узнемирено, важно је да од Вас чује да ће све бити у реду. Дајте му тачне и одмерене информације о томе штa се дешава и ограничите изложеност мноштву информација , и за Вас и за дете, јер то додатно појачава узнемиреност и страх.

ДОЗВОЛИТЕ ИМ ДА ОСЕЋАЈУ СВА ОСЕЋАЊА - љутња и раздражљивост могу да буду реакција на стресну ситуацију – подучите их како да таква осећања испоље на прихватљив начин. 

* ПОМОЗИТЕ ИМ ДА САСТАВЕ ДНЕВНИ ПЛАН АКТИВНОСТИ  - деца воле рутину, јер то значи сигурност , па нарушавање рутине може да доведе до узнемирености и регресивног понашања (дете се понаша нетипично за узраст, могу да се појаве нека понашања која је иначе већ прерасло). План активности садржи распоред  дневних активности – устајање, јутарња гимнастика, време за учење, шетња, игра у дворишту куће, друштвене игре, помагање у кућним пословима, читање књига, време за интернет, креативне активности , породично гледање филмова, писање дневника, позивање бака и дека телефоном... и све друго што дете осмисли и што је тренутно могуће у овим околностима.

* ВАШЕМ ДЕТЕТУ СТЕ ВИ НАЈВАЖНИЈИ МОДЕЛ ПОНАШАЊА – дете гледа у Вас и потпуно Вам верује, те преузима начине понашања које види. Будите свесни утицаја који имате на своје дете и трудите се да будете добар модел (узор) понашања, подучавајте га својим примером, посебно у делу који се тиче придржавања препоручених мера заштите у овом периоду. Али не љутите се на себе када то не успете баш у свакој ситуацији, што је нормално. У реду је да погрешите и у реду је да грешку признате, детету не треба савршен, већ аутентичан, искрен родитељ. 

* БРИНИТЕ О СЕБИ И СВОЈИМ ПОТРЕБАМА – не можете бринути о другима, ако не бринете о себи. Уважавајте своје потребе и осећања. Одржавајте социјалне контакте преко телефона и друштвених мрежа.  Уколико осећате да ситуација превазилази ваше капацитете, уочавате код себе  неадекватне емоције и понашања у реду је да потражите стручну помоћ. То није знак слабости, већ зрелости и одговорног понашања.

Уколико имате потребу за саветовањем у домену родитељства и дечје психологије стојим Вам на располагању путем мејл адресе  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

У жељи да останете здрави и разумни у овим околностима срдачно Вас поздрављам,

Наташа Мак, стручни сарадник-психолог

 

Прочитано 18 пута