Телефон : (+381) 13 831 701 Емаил : vuk.karadzic17@gmail.com

Вести

Школа у знаку јубилеја 1895. - 2015. (ВИДЕО)

  • Posted on:  четвртак, 23 април 2015 08:42
  • Написала 

У овој години ОШ "Вук Караџић" обележава велики јубилеј - 120 година постојања на данашњем месту, али сачувани записи сведоче да школа егзистира и више од 250 година, што је увршћује у историјску и културну баштину Јужног Баната и шире.

Вековна традиција неговања културно-историјских и васпитно-образовних вредности издваја нашу школу од осталих у окружењу, даје јој посебан печат у средини у којој је мултикултуралност обележје традиције, али и савременог начина живота. 

Као најстарија српска школа на овим просторима, део је банатске традиције и заоставштине, али и бележник свакодневног тока живота овог поднебља.

Визионари и ентузијасте учинили су да школа поникне на овом тлу; она је дело великих људи који су још у оно време схватали важност школства и очувања традиције. Њихова културна борба и дугогодишњи напори, жеље и потребе грађанства, уродили су плодом и учинили нас данас поносним. Враћајући се у прошлост, присећамо се људи заслужних за изградњу школе, владике Нектарија Димитријевића, тадашег епископа вршачког, Ђуре Цвејића, председника Црквене општине, чијa бистa краси простор наше школе, и многих других.

Њено обележје су и бивши ђаци који су у њеним клупама учили и стасали за живот, личности које су својим делима и значајем померили границе ових простора. Ово је средина која је изнедрила истакнуте појединце који су духовно и културно обогатили нашу стварност и дали свој научни и уметнички печат за будућа поколења, као што су Јован Стерија Поповић, Паја Јовановић, Драгиша Брашован, Бора Костић...


И поред жеље и свести о потреби изградње школе, околности које су претходиле њеној изградњи биле су неповољне. Од првобитне идеје до њене реализације било је потребно до протекне готово читав век. 

Двадесетих година 19. века вршачки Магистрат је више пута упућивао захтев Угарској дворској комори да дозволи изградњу нове зграде за потребе српске основне школе. Међутим, мађарске власти дуго нису пристајале, иако су постојали реални предуслови за то. У почетку је Српска основна школа користила просторије ондашње Црквене општине (угао Дворске и Светозара Милетића), али су просторије биле тесне и једва су могле да приме половину деце дорасле за школу. Општина је проблем решавала изнајмљивањем приватних кућа, али ова и слична привремена решења нису могла да задовоље реалне потребе становништва.

Кроз бурна времена која су уследила, Српска народна школа је највероватније задржала такав облик функционисања и просторно решење све до 1886. године, када Црквени Одбор Вршачке Српске Православне Општине озбиљно размишља о изградњи нових школских објеката за српску децу.
У то време на челу Вршачке епархије налазио се епископ Нектарије Димитријевић, а велики жупан над Вршачким округом био је Александар Николић, потомак лозе Обреновића, који је користио свој положај да помогне Србима у очувању својих права, па и изградњу вршачке школе. На месту председника Црквене општине налазио се Ђура Цвејић, цењени и предузмљиви адвокат, а на челу Магистрата био је градоначелник Јосиф Семајер, велики поштовалац просвете. Овакав скуп угледних грађана-визионара подстицао је и водио ка утврђеном циљу.

Ђура Цвејић у више наврата одлази у Пешту да би Министру образложио захтев Српске православне црквене заједнице. Коначно, Министарство унутрашњих дела у Пешти је 1894. године одобрило зидање нових школских здања у оквиру Црквене општине. Средства су била прикупљена, те је 1894. Црквено-школски одбор поверио израду детаљног плана нових школских здања, вршачком инжињеру Стевану Костићу. Зидање школских зграда постало је главна тема у вароши, а у локалној штампи појављивали су се бројни текстови.

У ускршњу недељу, 9. априла далеке 1895. године, извршено је свечано полагање камена-темељца након Ускршње литургије коју је водио његово високо преосвештенство, г-дин епископ вршачки, Нектарије Димитријевић. Ђура Цвејић је на месту почетка изградње прочитао споменицу, а белешка потписана од стране заслужних појединаца, положена је у камен-темељац. Уз свечану литургију, културно-уметнички програм и народно весеље обележен је овај дан.

Полагање камена темељца

Грађевински радови на школским објектима одвијали су се брзо и углавном, без застоја, те је градња завршена 8. новембра 1895. године. Црквени одбор именује колаудациону комисију која ће извршити преглед објеката и обавити технички пријем зграда. 11. новембра 1895. године завршена је градња и пријем нове Српске народне школе, која је саздана из четири целине: једна зграда за мушку децу, сала за гимнастику, друга зграда за женску децу, малодечја школа (забавиште) и стан за васпитачицу. Епископ вршачки Нектарије Димитријевић је 12.11.1895. године, у свечаном обреду освештао нову грађевину. Већ сутрадан, 13. новембра, српска деца су ушла у нове школске просторије.

Отварање велелепних школских зграда поздрављено је са нескривеним одушевљењем. Можда атмосферу најбоље илуструје чланак који је изашао у тадашњем листу "Будућност": " Пуно је срце, пуне су груди и српски синови овог града пливају у мору блаженства, среће и задовољства. С поносом управљамо поглед на дивна здања намењена српској школи овдашњој на која се данас Божји благослов призива. Ми данас славимо васкрс српске свести. Јер, величанственим новим школским зградама ми смо засведочили да смо у културној борби успешни борци. Народи се данас по школама цене. Општина је, дакле, своје обилно дело учинила, а сада је на Вами, ви српски оцеви, да нам ове школе и процветају..."

Тако је вршачка варош обогаћена двема лепим зградама, али је њихова намена имала непроцењиви историјски и културно-образовни значај и утицај на овим просторима. Ми смо данас ту, да ту традицију чувамо и негујемо и континуирано развијамо свест нових генерација. Са непромењеном архитектонском конфигурацијом, изглед школе је задржан до данас и у њеним просторијама школују се генерације вршачких ђака.

У нашој школи свечаном приредбом обележена је 120-годишњица почетка изградње школских здања. Уз бројне званице, чланове колектива школе, ђаке и родитеље заједнички смо се подсетили давних дана, околности које су претходиле изградњи школе и почетака школства на овим просторима, али и бројних дешавања и личности које су обележиле дуге године њеног живота и развоја. Пригодан програм уз хорске песме и рецитал, припремили су ученици и наставници наше школе. Историјске прилике дочаране су песмом, беседом, фотографијом, личним утисцима појединаца који су били део њене прошлости.

Поставком старих фотографија школе из различитих временских периода, отворена је изложба у част Јубилеја школе, која симболично евоцира развој и значај школе током историје, њену организацију, архитектонска обележја, бивше ђаке и наставнике, истакнуте појединце...

Прочитано 1210 пута

Најновије

Календар

« Јун 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30