Телефон : (+381) 13 831 701 Емаил : vuk.karadzic17@gmail.com

Вести

На Летњој научној школи у Петници

  • Posted on:  уторак, 29 септембар 2020 11:38
  • Написала 
  • Галерија слика

Ученик наше школе, Лука Јерковић, учествовао је у мултидисциплинарном програму Летње научне школе у Петници, који осмаке уводи у основне методе науке и истраживачког рада. Своје драгоцено искуство поделио је са нама и његове утиске вам преносимо у даљем тексту.

   "Као ученик осмог разреда ОШ ,,Вук Караџић” у Вршцу, учествовао сам у Летњој научној школи у Истраживачкој станици Петница од 13. до 19. септембра. Истраживачка станица Петница се налази код Ваљева, окружена је природом и састоји се од неколико објеката међу којима су собе за учеснике, модерне лабораторије, трпезарија, музеј, црква и библиотека. Лабораторије су савремено опремљене, у једној од њих се чак налази један од једина три електронска микроскопа у Србији. У библиотеци се налази мноштво научних књига и отворена је скоро цео дан.

   Сваког јутра састајали смо се у дворишту где смо се договарали о активностима за тај дан. Активности су почињале у осам ујутру, а завршавале се касно увече, углавном после поноћи. Пре подне смо имали теренска истраживања и лабораторијске вежбе, а после подне смо имали предавања на разне теме.

   Од теренских истраживања ми је најзанимљивија била археологија. У порти цркве налазе се споменици из раног 19. века. Задатак за мене и још једног члана мог тима је био да истражимо споменике са источне стране цркве. Он их је премерио и скицирао, а ја сам превео епитафе који су били на руско-словенском језику.

   Од теренских истраживања смо такође имали биологију, геологију и географију. Из оближње реке Вање узимали смо узорке речних животиња (макрозообентоса), а онда смо их проучавали под бинокуларима у лабораторији. Из географије смо обилазили околину и пећину, а из геологије смо пећину проучавали и скицирали.

  Од лабораторијских вежби ми је најзанимљивија била примењена физика и електроника. Радили смо са електронским компонентама и Ардуином и направили смо светла која се аутоматски пале када падне мрак. У лабораторијама смо имали и хемију и физику. На физици смо мерили дебљину власи косе користећи ласер. Из хемије смо радили мноштво занимљивих практичних вежби, а такође смо и научили како да добијемо одређене боје користећи плин и различите метале.

   Иако су нам теренске и лабораторијске вежбе држали углавном средњошколци, предавања су нам држали професори и стручњаци.

   Свако од нас добио је одређену тему за писање рада који смо требали да презентујемо последњег дана, Поред тога, имали смо и групне радове. Мој индивидуални рад био је ,,Шта би било да су алхемичари успели да претворе олово у злато?”, а групни рад нам је био да истражимо и објаснимо алгоритме сортирања код рачунара. Последњег дана смо презентовали своје радове.

   На Летњој научној школи било је другачије него што сам замишљао, али у добром смислу. Много тога сам новог научио и препоручујем Летњу научну школу свакоме кога занима наука".

                                                                                                          Лука Јерковић VIIIa

                                                                                                      ОШ ,,Вук Караџић” Вршац

 

Прочитано 241 пута

Најновије

Календар

« Мај 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31