Телефон : (+381) 13 831 701 Емаил : vuk.karadzic17@gmail.com

Вести

Упис првака

  • Posted on:  петак, 31 март 2017 15:49
  • Написала 

   У току је упис деце у први разред основне школе за школску 2017./2018. годину, под условима прописаним Законом о основама система образовања и васпитања и Законом о основној школи.

   Упис ученика у први разред траје од 1. априла до 30. априла 2017. године, с тим што школе могу да врше упис и после тог датума.

   Обавештење о упису будућих првака на територији наше општине, које је издало Одељење за локални економски развој, привреду и друштвене делатности градске управе Вршца, можете погледати на улазним вратима школе.

   У први разред основне школе уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

   Школску 2017/2018 годину уписују ученици рођени у периоду од 01.03.2010. до 28.02.2011. године. 

 

   Да би се дете уписало у први разред, родитељи треба школи да доставе следећа докумената:

   - Извод из матичне књиге рођених

   - Уверење о похађању предшколског програма

   - Доказ о лекарском прегледу детета

   - Доказ о пребивалишту родитеља

    Изузетак представљају ученици из осетљивих друштвених група који имају могућност да се упишу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.

 

   Школа је дужна да упише свако дете са подручја школе.

   Постоји могућност да школа упише и ученике са подручја неких других школа, али само уз захтев родитеља и уколико то дозвољавају капацитети школе.

 

   Тестирање будућих првака врше психолог и педагог школе на матерњем језику.

   При тестирању деце примењујују се стандардни поступци и инструменти који су препоручени од стране овлашћене стручне организације.

   Уколико школски педагог или психолог нису у могућности да тестирају дете на његовом матерњем језику, у таквим случајевима ангажује се преводилац на предлог Савета националне мањине, чији језик дете говори.

 

   Деца старости од шест до шет и по година могу да се упишу први разред, али тек након провере спремности за полазак у основну школу која се врши од стране школског психолога. Приликом тестирања примењују се инструменти и поступци препоручени од стране надлежних стручних организација.

   Ако дете старије од седам и по година због болести или других разлога није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.

   Испитивање деце са моторичким и чулним сметњама врши се уз примену облика испитивања на који дете може оптимално да одговори. У поступку испитивања детета уписаног у школу, школа може да утврди потребу за доношењем индивидуалног образовног плана или додатном подршком за образовање.

 

   Јединица локалне самоуправе води евиденцију и обавештава школу и родитеље, односно старатеље о деци која су стасала за упис и која су уписана у школу.

 

   Детаљније информације можете прочитати путем сајта: http://osnovneskole.edukacija.rs/upis-u-osnovne-skole

Драги прваци, играјмо се, учимо и растимо заједно!

Добро дошли!

 

 

Прочитано 1479 пута

Календар

« Март 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31